Відомий львівський архітектор Ігор Гризлюк знає, як у місті Сарни зробити житло доступним

07-09-2017

Група компаній «Алатир-Інвест» прагне започаткувати нову архітектурну історію у місті Сарни, створивши унікальний житловий комплекс «Варшавський». Саме тому до розробки проекту компанія залучила прогресивних архітекторів зі Львова –HRYZLUK architecture design construction studio. Про знакові об’єкти, які спроектувала та втілила його команда, та про нові тенденції будівництва сучасного, комфортного житла в ексклюзивному інтерв’ю розповів Ігор Гризлюк, керівник студії.

У 2000-му році Ігор Гризлюк закінчив Львівський національний аграрний університет з відзнакою, працював на кафедрі дизайну архітектурного середовищ асистентом, а згодом і старшим викладачем, навчався на магістра, паралельно почав займатися архітектурою і дизайном.

Ігор Гризлюк працює в напрямках архітектури і дизайну вже 20 років. У 2003-му розпочалась історія його компанії – HRYZLUK architecture design construction studio. Зараз команда студії об’єднує 26 фахівців, які щороку реалізовують від 20-ти до 40 проектів різної складності.

-Пане Ігоре, розкажіть, будь ласка, про проекти Вашої студії. Над чим зараз працюєте?

- За 20 років проектування зроблено багато об’єктів в основному в перших роках після занепаду будівельної галузі з 90-х до 2000-х років. Була робота тільки з приватними замовниками, дизайн та проектування інтер’єрів котеджів. Загалом, з середини 2000-х років у зв’язку з покращенням економічної ситуації, ми почали розробляти і громадські будівлі: бази відпочинку і гірськолижні курорти в Міжгірському районі, Закарпатської області с.Пилипець, проекти перепланувань колгоспів від агрофірм із групою компаній «Мрія» Тернопільська область, Агро хлібзавод Львівська область, торгові центри Крижопіль. Співпрацюємо з Львівською архидієцезією Римо-Католицької церкви: Пілігрим, Сеньйор. Також розробили дизайн основних площ: Театральної, Поштової, Петафі, що межують із відомим пішохідним мостом. Ми працюємо із Парус Девелопмент: 5 житлових комплексів від 1 800 до 140 000 квадратних метрів.

Наша команда спроектувала багато об’єктів на Закарпатті: готель у Міжгір’ї, котеджі у гірськолижному курорті Пилипець, на горі Маґура. Зараз маємо багато роботи із Ужгородською міською адміністрацією: розроблена реконструкція пам’ятки архітектури 17 століття із приготуванням конференц-зали, мерії та два музеї виноградарства та пивоваріння,  реставрацією скверу Небесної Сотні, реконструкцією площі Петафі та Театральною. 

- До Вас звертаються також іноземні замовники?

- Так, ми співпрацюємо також з партнерами з-за кордону. В нас почалася співпраця із польською стороною, а саме  проект котеджного містечка у місті Перемишль, біля гірськолижного спуску «Зельонка»  – комплекс спарених таунхаусів та котеджів. Зараз реалізовуємо проект будинку зі зрубу в австрійських Альпах. Час від часу проектуємо невеликі об’єкти зі зрубу для Німеччини.

- У Львові, в середовищі історичної архітектури, працювати складно?

- У Львові – дуже цікаво працювати. Тут ми втілювали проект реставрації Митрополичої Курії Римо-Католицької церкви. Зараз будується мультифункціональний комплекс Центр польської культури та діалогу європейського по нашому проекту. Він складається з готельного комплексу та конференц-залу на 500 людей. В цьому приміщенні можна проводити віденські бали, виставки, концерти. В конференц-залі ми спроектували унікальні  конструкції: – виїздну сцену-трансформер, крісло, які трансформується зі стіни – це дуже складні великогабаритні механізми. Замовником цього проекту є Міністерство закордонних справ Польщі, яке в Україні представляє польська спільнота. Почали роботи над реконструкціями кінотеатру Київ та проспекту Шевченка та спортивного комплексу «Спартак» - це об’єкти в історичному середовищі міста, тому треба буде пройти слухання містобудівних риз м. Львова, це складна процедура з відстоюванням та обговоренням проектів

- Яким своїм проектом Ви найбільше пишаєтесь, який є особливим для Вас?

- Три роки тому я проектував і виконував будівництво дому для молодого IT-бізнесмена і його сімї – сьогодні це один із засновників волонтерської платформи «Народний проект», координатор Ради волонтерів при Міністерстві оборони. Це приватний будинок у стилі лофт, де ми ретельно попрацювали як над інтер’єром, так і з предметним дизайном. Ми використали старовинні матеріали та змайстрували унікальні меблі. Фактично в будинку не було нічого купленого, окрім кухонного обладнання та сантехніки – все авторське, зроблене власноруч. Це проект, яким я пишаюся, правда така робота забирає багато часу і це є західний варіант архітектури і дизайну.

-В чому секрет популярності Ваших проектів «Парус» у Львові? 

- «Парус» – це один з перших футуристичних об’єктів, зведених у Львові. Такі об’єкти потребують складнішого і дорожчого виконання, але вони є знаковими у місті. Наша команда виграла тендер і я став головним архітектором цього проекту. В зовнішній архітектурі ми використали  вентильовані фасади та складні заокруглені форми, Наш «Парус» здобув нагороду на міжнародному  конкурсі «ДІМ 2016 — Кришталева Цегла» у категорії «Житлово-офісні будинки», який відбувався у Любліні. Основна перевага комплексу – це зручне, функціональне планування квартир. При тому, що цей об’єкт є реконструкцією, де було збудовано вже чотири поверхи як офісного центру, що обмежувало в роботі планування із існуючим конструктивним рішенням. Якщо за радянських часів були маленькі кухні і великі вітальні, у квартирах не було затишку, але було багато ніш, то сьогодні це вже неактуально. Нинішній запит – це створити максимально комфортні, приємні для проживання житлові площі за доступною ціною. У «Парусі» ми спроектували так звані квартири-трансформери, які поєднали практичність, затишок та економію.

- Яким чином покупець може зекономити на квартирі? Чи не означає це економію на якості?

Коли перед нами постало завдання мінімізувати вартість житла, ми обміркували, в який спосіб це можна зробити. На матеріалах економити не можна – адже від їхньої якості залежить довговічність будинку, надійність конструкції. Отже, рішенням могла стати зміна структури квартири, що дозволяє економити на площах і не втрачати якість життя. У нас з’явилась ідея, як розумно спроектувати двокімнатну квартиру площею до 40 квадратних метрів. Так у нас з’явились квартири-студії, які ми називаємо трансформерами. В Європі на таке житло кажуть one bedroom, two bedroom, а в нас це називається однокімнатна+ та двокімнатна+. Покупець отримує ізольовану спальню та велику кухню-вітальню. Це максимально зручний простір, який легко змінювати. У «Парусі» покупці обирали саме квартири-трансформери завдяки їхній універсальності. Такий підхід дає можливість зменшити площу квартири, але збільшити її функціональність. У Львові ми були одними з перших, хто це запровадив. Окрім того, ми розробили проект Smart-квартири, площею 25 кв. м., яка коштує 12 тисяч доларів – як вживаний  автомобіль. Цю ж схему ми запровадимо і у місті Сарни.

-В чому особливість житлового комплексу «Варшавський»?

- Головна ідея нового житлового комплексу – створити європейське житло, подбавши про комфорт його мешканців. Ми запровадимо безліч новинок, які давно користуються популярністю в Європі: починаючи від оригінального фасаду, завершуючи універсальним плануванням квартир, де продумана кожна деталь. Більше того, разом із забудовником ми створюємо доступне житло. Переконаний, що житловий комплекс «Варшавський» додасть місту яскравості, а його мешканцям – затишку. Паралельно з будівництвом будинку, ми створимо середовище для відпочинку дітей та дорослих – затишний та комфортний мікрорайон для прогулянок та дозвілля. Вивчаючи досвід європейських країн, ми вирішили запровадити стандарти комфортного життя і у місті Сарни.

Інші новини

19-05-2021
Однокімнатна квартира за акційною ціною.

Відсвяткуй новосілля у Венеції

07-02-2020
Скоро весна, а це час незабутніх подорожей та вражень. Тому путівка до Італії - чудова нагода відсвяткувати придбання нової квартири у житловому комплексі "Варшавський", а після поїздки розпочати облаштовувати свою нову квартиру.

Індивідуальний курс на купівлю квартири у житловому комплексі "Варшавський"

27-12-2019
Ми маємо спеціальний курс спеціально для тебе!

Готова квартира у Рубіні або старт будівництва у Смарагді

24-07-2019
Сьогодні у мешканців Сарн є унікальна можливісь - придбати новеньку квартиру у Рубіні і одразу отримати ключі, або ж трішки зачекати і досить вигідно купити квартиру у Смарагді.

Мінімальний перший внесок при купівлі квартири у Смарагді

24-07-2019
Найвигідніші умови придбання квартири у будинку Смарагд житлового комплексу "Варшавський", що у місті Сарни.

Квартири у Смарагді із розтермінуванням на 24 місяці під 0%

16-07-2019
Старт продажів будинку Смарагд житлового комплексу "Варшавський" офіційно розпочато.